zondag 15 februari 2015

Slaapmutsje

Slaapmutsje (Eschscholzia Californica)
Het Slaapmutsje (Eschscholzia Californica), is een helder goud-oranje bloem die volop groeit aan de  westkust van de Verenigde Staten. Het is het symbool van de staat Californië en is ook wel bekend onder de naam California Poppy.

Al lang voordat de Europeanen naar de nieuwe wereld kwamen gebruikten Indianen de plant als pijnstiller tegen kiespijn, hoofdpijn, maagpijn en als mild slaapmiddel. Hoewel de plant verwant is aan de papaver, opium, bevat het slaapmutsje geen opiaten en is het niet verslavend. Het is een vriendelijk kruid dat op milde wijze het zenuwstelsel kalmeert. Het is daarom ook zeer geschikt voor kinderen die moeite hebben met slapen, of kinderen die overactief zijn.

De vroege Spaanse kolonisten in California zagen enorme hoeveelheden van het slaapmutsje die de heuvelen langs de kust verlichten. Het gekleurde land was als een baken waarmee ze hun schepen veilig naar de haven konden leiden. Ze gaven de Californische kust de naam ‘vuurland of het ‘gouden westen’. en de plant noemden ze het ‘gouden kopje’. De wetenschappelijke naam Eschscholzia dankt de plant aan een Duitse botanicus.

De bloesemremedie slaapmutsje laat je luisteren naar het hart en naar je gevoel. Als je teveel bezig bent met prikkels van buitenaf helpt slaapmutsje met het loslaten van de zorgen en drukte om de buitenwereld.

In termen van Chinese geneeskunde kunnen we zeggen dat het een verkoelend kruid is, met een bittere, scherpe smaak. Het heft blokkades op van Qi en Bloed en kan daarom worden ingezet bij allerlei pijnklachten. Het reguleert de Hart-energie en doet stijgend Yang-dalen. Het heeft een kalmerende werking bij hartkloppingen, angst en slapeloosheid en helpt bij hoofdpijn, spierspanning, irritaties.

Hoewel het een veilig kruid is, tijdens de zwangerschap en tijdens het zogen niet gebruiken of uitsluitend op voorschrift van een deskundige.