woensdag 18 maart 2015

Spijsvertering bevorderende soep van butternut pompoen en linzen

soep van pompoen en linzen
Deze soep is bijzonder geschikt om de spijsvertering te bevorderen en om damp en slijm op te
lossen/af te voeren. Ook als je energiepeil laag is en je last hebt van kouwelijkheid is de soep een echte aanrader.

Damp en Slijm
‘Damp’ en ‘Slijm’ zijn termen uit de Chinese geneeskunde. Hiermee wordt aangeduid een toestand van accumulatie van vocht in het lichaam. Dit kan ontstaan door een verkeerd voedingspatroon, of zwakte van de spijsverteringsorganen. Ook externe condities kunnen damp veroorzaken. Denk hierbij aan het langdurig verblijven in een vochtige ruimte, het dragen van vochtige kleding of aan klimatologische omstandigheden. Het vochtige klimaat in ons land, maakt mensen gevoelig voor het ontwikkelen van ‘damp’-problematiek.

Personen van het ‘damp-type’ kunnen last hebben van een zwaar gevoel in het lichaam, voelen zich vaak moe en slaperig.  Het metabolisme is traag, ze neigen naar overgewicht of voelen zich opgeblazen. Ze houden vocht vast en hebben een voorkeur voor zoete voeding. De ingrediënten in de soep, met hun van nature zoete smaak zorgen ervoor om deze behoefte aan zoet op een gezonde manier te bevredigen.
Ingrediënten
Deze soep heeft als belangrijkste ingrediënten linzen en butternut pompoen. Butternut pompoen heeft een romige, zoete smaak en is een ideale groente om soep van te maken. Linzen hebben, net als alle peulvruchten, een hoge voedingswaarde en zijn bijzonder vezelrijk Een ander voordeel is dat ze een relatief korte kooktijd hebben.

Pompoen
: warm, zoet, maag en milt, versterkt de Qi, lost damp en slijm op

Linzen
: neutraal, zoet, hart, nier, maag en milt, reguleert damp en voert vocht af

Kokosmelk
: warm, zoet, versterkt Yin en helpt bij koude aandoeningen

Gember
: scherp en warm, werkt op de organen long, maag en milt, tonifieert Yang,    bevordert de bloedcirculatie en gaat koude tegen

Geelwortel
: bevordert circulatie van Qi en Bloed. Warm, bitter, scherp, maag en milt

Knoflook
: heet, scherp, zout en zoet, hart, lever, long en milt, tonifieert Yang en gaat damp    en slijm tegen, bevordert de circulatie van Qi.

Je maakt de soep als volgt:

Zet de linzen op in een pan met (plantaardige) bouillon.  Voeg in plakjes gesneden gember, knoflook en (verse) geelwortel toe. Kook de linzen totdat ze gaar zijn. Snijd de pompoen in grove stukken, doe in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie. Zet ze 30-45 minuten onder de gril totdat de pompoen helemaal zacht is. Voeg de pompoen toe aan de linzen en laat nog enkele minuten zachtjes koken. Pureer met de staafmixer. Meng hier kokosmelk door en voeg naar smaak nog wat kruiden toe (garam masala, koriander, paprikapoeder, maar net wat je in huis hebt).