dinsdag 7 april 2015

Salade van geroosterde bieten

Heb je last van bloedarmoede of heeft een acupuncturist je misschien verteld dat je bloed-leegte hebt? Dan is dit recept helemaal geschikt voor jou !

Bloed-leegte kent vele symptomen: slecht slapen, droog haar, nagels die makkelijk breken, stijve pezen, duizeligheid, vlekjes voor de ogen en problemen m.b.t. de menstruatie zijn slechts een greep uit de lange lijst van klachten die zich kunnen voordoen.
rode bieten zijn een perfect bloedtonicum bij
bloedarmoede of bloedleegte

Bieten leveren volop voedingsstoffen om je bloed te versterken. Ze zijn voedzaam en geven je energie. Ze zijn rijk aan kalium, silicium, ijzer, aminozuren en de vitamines A, B, C.

Bieten zijn soms best wel wat omslachtig om te bereiden. Eerst koken, dan raspen en voordat je het weet zit je hele keuken onder de rode biet. Met dit recept heb je totaal geen last van deze ongemakken. Je hoeft de bietjes alleen maar te schillen en te snijden en je oven doet de rest van het werk.

Ingrediƫnten
1 kg rauwe bieten
4 Ć  5 teentjes knoflook
olijfolie
balsamicoazijn
scheutje diksap
80 g zachte geitenkaas
rozemarijn
1 rucola
peper en zeezout

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Je schilt de bieten en snijdt ze vervolgens in plakken of partjes. Leg ze in een ovenschaal en giet er ruim olijfolie overheen. Rooster de bieten ongeveer 25 minuten en haal ze dan uit de oven. Draai de plakjes om, voeg  de in plakjes gesneden knoflook en rozemarijn toe en indien nodig nog wat olie. Rooster opnieuw ongeveer 15 minuten. Als de bieten gaar zijn leg je ze op een bedje rucola en brokkel je er de geitenkaas overheen. Besprenkelen met balsamico-azijn en eventueel een scheutje diksap. Breng op smaak met peper uit de molen en grof zeezout.


Voor de liefhebbers van koken volgens de vijf elementen: alle vijf smaken komen aan bod in dit gerecht. De bieten en diksap zijn zoet en horen bij het element Aarde. Geitenkaas is bitter en vertegenwoordigt het element Vuur. Knoflook, rozemarijn en peper zijn scherp en behoren tot het Metaal. Balsamico hoort met zijn zure smaak bij de Lever en zeezout bij Water.