zaterdag 5 september 2009

Acupunctuur en IVF

Persbericht 21 augustus 2009
Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur weerlegt onderzoek IVF behandeling.

De Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur is verontwaardigd door een recente publicatie van Australische onderzoekers met betrekking tot acupunctuur in combinatie met IVF behandeling.

De betreffende onderzoeksresultaten, waarin wordt aangegeven dat alternatieve therapie de kans op succes bij IVF zou verminderen, werden 18 augustus jl. door gynaecologen Alex Polyakov en Beverley Vollenhoven van de Monash University in Melbourne (Australië) gepubliceerd. De Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA), met 1000 leden de grootste beroepsorganisatie voor acupuncturisten in Nederland, weerlegt deze onderzoeksresultaten.

Dr. D. de Haas, arts-acupuncturist, geeft als bestuurslid van de NVA haar mening over de resultaten in een interview. “Meerdere complementaire therapieën, waaronder reflexologie, aroma- of kruidentherapie en acupunctuur, zijn in het Australische onderzoek op een hoop gegooid. Een groot gedeelte van de onderzoeksgroep, namelijk 40%, heeft bovendien meerdere interventies naast elkaar gebruikt. Daarvan heeft slechts 17,9% acupunctuur gebruikt, 54,3% reflexologie en 50% kruiden- en aromatherapie. Er kunnen dus vanuit deze studie geen conclusies worden getrokken over de werkzaamheid van acupunctuur bij IVF. Uit het onderzoek is verder niet op te maken of de behandelingen door goed opgeleide therapeuten zijn uitgevoerd.” De NVA benadrukt dat al haar leden moeten voldoen aan strenge kwaliteitseisen, waardoor de professionaliteit van haar leden en de kwaliteitzorg voor hun patiënten wordt gewaarborgd.

De Haas onderbouwt haar standpunt met resultaten uit meerdere recente onderzoeken, waaronder de meta-analyse uit de Cochrane review (Cheong YC, Hung Yu Ng E, Ledger WL, van oktober 2008). Hieruit blijkt dat bij een ondersteunende behandeling met acupunctuur er een grotere kans is op een voldragen zwangerschap bij een IVF-behandeling. De betrouwbaarheid van het instituut Cochrane staat garant voor de hoge waarde van een analyse, waarmee een positieve Cochrane review voor wetenschappelijk onderzoek onbetwistbaar de absolute top is.

Conclusie
Op basis van de gepubliceerde resultaten van de Australische onderzoekers kan men, door de combinatie van alternatieve therapieën, geen conclusies trekken over acupunctuur ter ondersteuning van IVF. De NVA betreurt de manier van onderzoek en staat volledig achter de meta-analyse uit de Cochrane review. “De NVA is erg gefocust op kwaliteitsbewaking en vindt onderzoek met betrekking tot acupunctuur juist enorm belangrijk. Mits dit uiteraard op correcte wijze wordt uitgevoerd”, aldus De Haas.

bron: NVA Nederlandse Vereniging Acupunctuur