woensdag 6 oktober 2010

In de schijnwerper: Si Wu Tang - Four Substance Decoction


Si Wu Tang - ruwe kruiden

Dit is een van de meest beroemde en meest frequent gebruikte formules in de traditionele chinese geneeskunde.
Deze kruidenformule behoort tot de formules die bloed tonifiëren, ofwel het bloed voeden/versterken. Hierdoor is de formule uitermate geschikt bij bloedleegte.

Bij bloedleegte denkt men al gauw aan bloedarmoede. Bij bloedarmoede bevat het bloed te weinig rode bloedcellen of zit er te weinig hemoglobine in deze cellen.
Bij bloed-leegte is er echter wat anders aan de hand. Er zit te weinig voeding of vitaliteit in het bloed.

De chinese term voor bloed is Xue. Xue heeft een ruimere betekenis dan de term bloed uit onze reguliere geneeskunde. De belangrijkste functie van het bloed/Xue is het voortdurend circuleren door het lichaam, waarbij het zijn taak is het lichaam te voeden, gezond te houden en tot op zekere hoogte de lichaamsdelen te bevochtigen. Bloed-leegte of deficiënt bloed doet zich voor wanneer het totale lichaam, een bepaald orgaan of enig ander lichaamsdeel onvoldoende wordt gevoed door het bloed.

Si Wu Tang - Fyto tinctuur
Indicaties van bloed-leegte kunnen zijn: duizeligheid, een bleek gezicht, een bleke tong en bleke lippen, droge en brokkelige nagels, palpitaties (hartkloppingen), een droge jeukende huid, slapeloosheid, constipatie, menstruatie met weinig bloed, of het uitblijven van de menstruatie.

Afhankelijk van het betrokken orgaan kunnen er ook andere aanwijzingen zijn voor een bloedleegte, bijv. krampen, spierzwakte, peesproblemen, vermoeidheid, vlekjes voor de ogen, mentale onrust, menstruatie die gepaard gaat met pijn, overgangsklachten, makkelijk schrikken enz.


Bloedleegte komt vaak voor bij vrouwen als gevolg van bloedverlies tijdens de menstruatie of na de bevalling. Bovendien kan bloedleegte ontstaan door ziekte, bloedverlies door operatie, onvoldoende rust of slaap, of door een onevenwichtig voedingspatroon met onvoldoende voedende stoffen.

Si Wu Tang bestaat uit de volgende kruiden:
- Radix Rehmannia Glutinosae – Shu Di Huang
- Radix Paeoniae Lactiflorae – Bai Shao
- Radix Angelica Sinensis – Dang Gui
- Radix Ligustici Chuanxiong – Chuan Xiong

Deze kruiden versterken en harmoniseren het bloed, bevochtigen het lichaam, reguleren de menstruatie, bevorderen de circulatie van bloed