donderdag 14 oktober 2010

Verkoudheid bestrijden met gember

Vaak begint het met een kriebel in de keel en een loopneus. Iets later volgt het eindeloze niezen en doet de keel pijn. Voeg hier hoest, pijn in het lichaam, koorts, rillerigheid en algehele malaise aan toe, en ja hoor: het lijkt erop dat je een verkoudheid hebt opgelopen.

Verkoudheid
Volgens de westerse medische theorie wordt verkoudheid veroorzaakt door veel verschillende virussen, maar meestal zijn rinovirussen de boosdoener. Als het immuunsysteem verzwakt is, bijvoorbeeld door onvoldoende rust, een ongezond dieet of stress kan men gemakkelijk een kou vatten.

De traditionele chinese geneeskunde spreekt van een ‘pathogene wind’ die het lichaam aanvalt. Deze vijandige troepen proberen het lichaam binnen te dringen, maar worden hier in belemmerd door de ‘Wei-Qi’, defensieve lichaamsenergie die het gevecht aangaat met deze indringers.
De vraag is hoe je deze aanvallen van pathogene wind kunt tegenhouden. De traditionele chinese geneeskunde zegt hierover nagenoeg hetzelfde als elke verstandige moeder tegen haar kinderen zegt: “eet goed, ga op tijd naar bed, trek warme kleren aan en houd je lichaam in goede conditie door voldoende te bewegen”.
Bovendien is het een goed idee om blootstelling aan wind te vermijden. Dit betreft niet alleen in de buitenlucht, maar ook koude wind afkomstig uit een airconditioning. Uiteraard mag je lekker naar buiten, maar kleed je goed.

Zoveel voorzorgsmaatregelen genomen en dreig je toch verkouden te worden ? Snel dan naar de dichtstbijzijnde winkel om een voorraad gemberwortel in te slaan.

Sheng Jiang, zoals de chinezen dit wonderkruid noemen behoort tot de categorie kruiden die wind-koude verdrijven en de oppervlakte klaren. Het komt er op neer dat gember de Wei-Qi een handje helpt de vijand buiten de deur te houden door het lichaam flink te laten zweten.
Ga als volgt aan de slag.

recept voor gemberthee:

gemberthee
Schil een stukje gemberwortel van ongeveer 2 cm en snijd dit in dunne plakjes. Doe dit samen met enkele koppen water in een pan en breng aan de kook.
Laat enkele minuten zachtjes koken. Zeef de thee, voeg eventueel wat vers citroensap (vitamine C) en honing (verzacht de keel) toe en drink de thee zo heet mogelijk.

Deze thee kun je uiteraard ook preventief drinken. Op een koude, winterse dag gaat er niets boven een heerlijk geurend en stomend kopje gemberthee om je te verwarmen en te verkwikken.

Ook westerse kruidengeneeskundigen steken de loftrompet over gember. Jessica Houdret bijvoorbeeld schrijft in The Ultimate Book of Herbs & Herb Gardening “Gember heeft antiseptische, slijmoplossende eigenschappen, bevordert transpireren en wordt in afkooksels ingenomen bij verkoudheid en koortsachtige infecties. Als tabletten of tinctuur ingenomen bij misselijkheid, wagenziekte, indigestie, maagstoornissen en pijnlijke menstruatie.