woensdag 10 november 2010

Mierikswortel: een prikkelend keukenkruid

De heilzame werking van mierikswortel maakt deze prikkelende plant een ideaal keukenkruid.

Medicinaal
Mierikswortel
Traditioneel werd mierikswortel wortel gebruikt voor de behandeling van ademhalingsproblemen. Het maakt de luchtwegen vrij door zijn slijmoplossende werking. Het is een goede remedie tegen infecties vanwege de sterke antibacteriële eigenschappen. Mierikswortel verwarmt het lichaam en stimuleert het immuunsysteem. Het is een krachtig diureticum (vochtafdrijver).
Mellie Uyldert, “the godmother van de kruidenvrouwen” schrijft in haar kruidenlexicon: Mierikswortel maakt het slijm los, desinfecteert en, wat heel belangrijk is, stimuleert de spijsverteringsorganen en de nieren. Bij nachtelijke astma-aanvallen neemt ’s avonds voor het slapen een halve eetlepel honing met half zo veel geraspte mierikswortel. Men kan bij reumatische pijnen een compres van geraspte mierikswortel op de pijnlijke plek leggen.

Geert Verhelst, schrijft in zijn groot handboek voor geneeskrachtige kruiden: "In de middeleeuwen werden zowel de wortel als de bladeren gebruikt als toekruid bij zwaar eten om de spijsvertering te bevorderen; het werd als alternatief voor mosterd gebruikt. Zonder dat men  op de hoogte was van het hoge gehalte aan vitamine C, werd de mierik vroeger als sterkste scheurbuikwerende plant beschouwd "

Culinair
De engelsen gebruiken mierikswortel bij de klassieke roast beef, in Denemarken eet men het bij smørrebrød en ook in Duitsland en Rusland is het een populair kruid. De verse wortel wordt versnipperd en in een saus verwerkt. De saus past ook heel goed bij gerookte vis en hardgekookte eieren. Zorg bij de verwerking van mierikswortel voor een goede ventilatie, want de sterke geur doet de ogen snel tranen.

Recepten met mierikswortel:
De saus wordt gemaakt van door mierikswortel te mengen met azijn, kwark, zout, peper, een mespuntje suiker en wat dille.

Wil je eens meer pit op je boterham, meng dan wat mierikswortel en een snufje peper en zout door een bakje hüttenkäse. Met dit mengsel kun je eindeloos variëren. Heerlijk met gerookte zalm of komkommer en tomaat, plakjes radijs. Dit mengsel gaat ook goed samen met een hamburger.