zondag 7 november 2010

Pompoen - een heerlijk gezonde herfstgroente


Pompoen

Tijdens de herfst is pompoen een van de meest voedzame vruchten die beschikbaar zijn. Het is een vrucht die veel essentiële voedingsstoffen bevat die ziekte kunnen bestrijden. Pompoen is daarom niet alleen geschikt als decoratieve lampion die gebruikt wordt tijdens Halloween of Sint Maarten, maar uitermate geschikt om lekker van te eten.

Zowel het vlees als de zaden van bevatten veel stoffen die de gezondheid bevorderen. Pompoen bevat weinig vet en is calorie-arm, maar rijk aan antioxidanten, vitamen en mineralen, zoals caroteen, vezels, vitamine C, vitamine E, kalium en magnesium.

Pompoen zit vol caroteen dat beschadiging van huidcellen (bijvoorbeeld door zon) kan tegengaan. Caroteen stimuleert het immuunsysteem en vermindert de kans op hart- en vaatziekten. De TCG (Traditionele Chinese Geneeskunde) zegt over bètacaroteen dat het de vrije stroom van Qi van de Lever bevordert en toxines elimineert. Zowel in de westerse als in de chinese geneeskunde wordt caroteen gezien als een beschermer tegen kanker.

Caroteen wordt het in het lichaam omgezet in vitamine A. Vitamine A is onder meer betrokken bij het onderhoud van gezonde botten en tanden en bevordert en reguleert celdeling. Eigenschappen volgens de TCG zijn het ondersteunen van Bloed, het verhelderen van de ogen en het behandelen van Hitte syndromen.

Het hoge gehalte van vezels in pompoen helpt cholesterol te verlagen, controleert het bloedsuiker gehalte, stimuleert de spijsvertering en kan een rol spelen bij gewichtsverlies.

Vitamine C in pompoen heeft een grote invloed op het afweersysteem en is belangrijk voor ijzeropslag en transport. Pompoen is een goede bron van vitamine E, de belangrijkste antioxidant in vetweefsel.

Kalium, dat eveneens wordt gevonden in pompoen handhaaft evenwicht van vloeistoffen in het lichaam, zorgt voor sterke botten en geleiding van zenuwprikkers. Het versterkt de functie van de Milt om damp/vocht te elimineren.

Pompoen is rijk aan magnesium, dat het lichaam ondersteunt in honderden functies, waaronder het bevorderen van een gezond immuunsysteem Het draagt bij aan het normaliseren van de hartfunctie.

Pompoenpitten bevatten eveneens essentiële vitaminen en mineralen. Zij zijn een goede bron van vitamine E, ijzer, magnesium, kalium, zink, en zijn een uitstekende plantaardige bron van omega-6 en omega-3 vetzuren.

Op het internet zijn talloze recepten te vinden met pompoen en/of pompoenpitten.
Zelf zijn wij erg gecharmeerd van  pompoensoep.

Recept pompoensoep
Schil en ontpit de pompoen en snijd deze in stukken.
Kook de pompoen ongeveer 10 minuten in bouillon tot hij gaar is.
Pureer de pompoen en voeg kokosmelk toe.
Breng deze romige massa vervolgens op smaak met geraspte gember, peper, een scheutje citroensap en verse koriander. De liefhebber kan hier nog wat garnalen aan toevoegen !
Koriander