Moxa-therapie wordt aangeraden door gynaecologen:
Aanstaande ouders kunnen bij Acu-Putten in Alkmaar
terecht voor deze doeltreffende behandeling
![]() |
stuitligging |
![]() |
Behandeling met moxa |
Van den Berg raadt aan deze therapie alleen toe te passen in overleg met de behandelend arts of verloskundige en met uitleg van een gediplomeerde acupuncturist. Van den Berg: “Moxa therapie is helaas ook gewoon verkrijgbaar via internet. Als die echter verkeerd wordt toegepast, kan de therapie ook een negatief effect hebben, bijvoorbeeld dat de baby juist dieper met zijn achterwerk in het bekken van de moeder vast komt te zitten. Ik zou zwangere vrouwen daarom adviseren deze therapie na overleg met hun verloskundige toe te passen, omdat die goed op de hoogte is van de gezondheidstoestand van haarzelf en haar kind. Op basis van die kennis, kan een gediplomeerd acupuncturist bepalen of Moxa therapie veilig kan worden toegepast.”
Naast de belangrijke gezondheidsvoordelen, blijkt de therapie ook te kunnen leiden tot een aanzienlijke besparing van kosten in de gezondheidszorg. In 80 procent van de bevallingen van éénlingen in stuitligging is uiteindelijk een keizersnede nodig. Naast de gezondheidsrisico’s voor moeder en kind, zijn aan die ingreep ook hoge kosten verbonden. Met behulp van een computermodel, berekende Van den Berg dat de toepassing van Moxa-therapie rond de 33e week van de zwangerschap, in combinatie met het uitwendig draaien in de 36e week van de zwangerschap blijkt te leiden tot een flinke daling in het percentage keizersneden bij éénlingzwangerschappen. Het gaat om een vermindering van 54 procent keizersneden in vergelijking tot de afwachtende houding. Van den Berg: “Om tot een globale inschatting te komen van de besparing in kosten, leg ik deze percentages naast de geboortecijfers uit 2002, wat de meest zuivere vergelijking is omdat Moxa therapie toen nog vrijwel niet in Nederland werd toegepast. In dat jaar werden 7.135 baby’s in stuitligging geboren. Ik kom dan tot een besparing van zo’n 10 miljoen euro.”
De positieve effecten van acupunctuur en Moxa-therapie zijn verankerd in de traditionele Chinese geneeskunde. Deze vorm van therapie wordt in toenemende mate toegepast in combinatie met de reguliere gezondheidszorg. Van den Berg vond het daarom van belang om met haar proefschrift te komen tot een wetenschappelijke onderbouwing van de effecten van acupunctuur, ingebed in de Nederlandse gezondheidszorg en niet los daarvan.
Tot slot pleit Van den Berg voor een hoge kwaliteit van zorg en veiligheid en een grote mate van transparantie voor patiënten van acupuncturisten, net zoals dat voor de reguliere Nederlandse gezondheidszorg geldt. “Een patiënt moet erop kunnen vertrouwen dat zijn acupuncturist hem behandelt volgens de laatste inzichten en met de juiste hygiënische voorzorgsmaatregelen. De acupuncturist moet dan ook een erkende opleiding hebben gevolgd en afgerond en zijn vaardigheden bijhouden met regelmatige bijscholing. Van acupuncturisten die lid zijn van een erkende beroepsvereniging, weet je dat dit in orde is”, aldus Van den Berg.
Bron: Medical Facts