donderdag 17 februari 2011

De kracht van rode bieten

Een stukje geschiedenis
Rode biet, onder plantkundigen bekend als Beta Vulgaris is geëvolueerd uit de wilde zeebiet die inheems is aan de kusten van India tot Brittanië. Zeebiet is de voorouder van alle gecultiveerde vormen van bieten, waaronder voederbiet en de alom bekende suikerbiet, die belangrijk is voor de produktie van suiker.

Rode bieten

De rode biet zou zijn gewicht in zilver waard zijn, volgens de grieken. Het werd dan ook kado gedaan aan Apollo in zijn tempel in Delphi.

In vroegere tijden, waren de geneeskrachtige eigenschappen van de biet zelfs belangrijker dan de voedingswaarde en het werd gebruikt om een scala aan kwalen te bestrijden, waaronder koorts, constipatie, verwondingen en verschillende huidproblemen. In die tijd waren de bieten langwerpig en dun, zoals een wortel. De ronde vorm waar we nu vertrouwd mee zijn is pas in de 16e eeuw ontwikkeld en werd populair in centraal- en oost-europa. Veel klassieke gerechten vinden hun oorsprong in dit gebied, waaronder Borsjt, een in die contreien veel gegeten bietensoep.

Uitermate gezond
Volgens Britse wetenschappers zijn rode bieten pure doping. Vers bietensap geeft een flinke verbetering van het uithoudingsvermogen en laat de spieren harder werken. De nitraten die in bieten sap zitten, hebben een invloed op de bloeddoorstroming, op het hormonenpeil en op de celsignalisering in het lichaam. Met andere woorden: bietensap zorgt dat de spieren efficiënter gaan functioneren en hun zuurstofinname verlagen


Bietensap

Bieten zijn rijk aan koolhydraten en bevatten weinig vet. Zij bevatten fosfor, sodium, magnesium, calcium, ijzer, kalium, vezels, vitamine A en C, en B-vitaminen niacine, biotine en foliumzuur. Foliumzuur speelt een belangrijke rol in het lichaam. Het is bijvoorbeeld nodig voor de aanmaak van de rode bloedcellen en voor de werking van de zenuwen. Bovendien is het zeer belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de ongeboren baby.
Mijn moeder vertelde wel eens dat zij tijdens haar zwangerschappen altijd zo graag bietjes at. Wat mooi om jaren later te constateren dat zij intuïtief aanvoelde hoe goed dit voor haar was.

Het hoge ijzergehalte in bieten activeert de werking van rode bloedlichaampjes. Betaïne stimuleert de functie van de levercellen en beschermt de lever- en galwegen.
Paul Pitchford (Healing with whole foods)
Rode biet is zoet van smaak, versterkt het hart en kalmeert, bevordert de circulatie van bloed en zuivert het bloed, heeft een heilzaam effect op de lever, bevochtigt de darmen en stimuleert de menstruatie. Indien het samen wordt gebruikt met wortel kan het hormonen reguleren tijdens de overgang. Het behandelt Lever-Qi-stagnatie en leverkwalen in het algemeen. Het werkt tegen constipatie, vooral constipatie door droogte. Het kan ook worden ingezet bij nervositeit en verlagen van cholesterol

Culinair
Om optimaal gebruik te maken van de geneeskrachtige eigenschappen moet je dagelijks bietensap drinken. Je kunt natuurlijk ook regelmatig bieten op tafel zetten. We geven hierbij een suggestie voor een klassieke combinatie van bieten en haring.

Salade rode bieten en haring
Recept rode bieten salade
• Rode bieten
• Haring
• Appel
• Ui
• Zure room
• Mosterd of mierikswortel

Bietjes wassen en goed gaar koken. De kooktijd is afhankelijk van de grootte van de knollen. Bietjes schillen en af laten koelen.
Appels in kleine stukjes snijden. Ui fijn hakken. Haringen in kleine stukjes snijden. Bietjes raspen. Alle ingrediënten mengen.