vrijdag 4 maart 2011

7-jarig jubileum praktijk Acupunctuur te Alkmaar

2 maart 2011 ALKMAAR – Deze week vieren Erwin van Putten en Anita Duin het 7-jarig jubileum van hun Praktijk voor Acupunctuur aan de Alkmaarse Bergerweg. Een gesprek met twee mensen die heilzaam bezig zijn met de oosterse geneeskunde, zonder zweverigheid.

De vele vormen van Chinese geneeskunde gaan tot circa vierduizend jaar terug in de tijd en hebben zich wereldwijd bewezen bij miljarden mensen. Des te opmerkelijker is het dat verhoudingsgewijs een klein deel in de westerse wereld er heil in ziet. Zij die erin geloven hebben er in ieder geval massaal baat bij. “Dat merken wij dagelijks in onze praktijk. Mensen die bij ons in behandeling zijn, voor wat voor ongemakken dan ook, knappen zienderogen op. Ze durven zelfs in veel gevallen voor zichzelf knopen door te hakken”, vertelt Erwin. Samen met Anita verhuisde hij begin 2004 vanuit Amsterdam naar Alkmaar, waar zij gelijk ook hun praktijk vestigden. “Van origine ben ik fysiotherapeut”, vervolgt Erwin. “Al doende kreeg ik steeds meer interesse in acupunctuur, waar ik twee jaar na mijn afstuderen voor ben gaan leren.”
Erwin verzorgt sinds 2001 acupunctuur. Voor Chinezen gaat deze eeuwenoude behandelingsvorm hand in hand met kruidentherapie. Een onderdeel dat evenals diverse massages bij Anita in vertrouwde handen is. “Als je de Chinese geneeskunde wilt benoemen, omvat deze acupunctuur, kruidentherapie, voeding, Tuina- en guasha-massage, tai-chi, chi-gong en Taoïsme”, legt Anita uit. Deze onderdelen vormen samen de cirkel van de Chinese geneeskunde zoals die in het oosten wordt gehanteerd.”
Resultaten
Erwin en Anita proberen van deze vormen zoveel mogelijk binnen hun praktijk aan te bieden. Dat brengt met zich mee dat zij een zeer gevarieerde en ook regelmatig terugkerende clientèle over de vloer krijgen. “Mensen gaan na behandeling opgeknapt en opgeruimd de deur weer uit. Wij behalen bijvoorbeeld goede resultaten met klachten als hoofdpijn en migraine. Ook komen hier vrouwen die zich laten behandelen om hun bevalling te vergemakkelijken en verkorten. Verder hebben veel sporters baat bij met name de guasha-massage, vergelijkbaar met bindweefselmassage, waarbij je onder meer afvalstoffen uit het weefsel verwijdert. Hun resulaten gaan zo met sprongen vooruit”, vertelt Anita.

Wij blijven ons ook steeds bijscholen en zitten regelmatig in de schoolbanken. We zijn beiden westers geschoold, gaan concreet en bewust te werk en zeker niet zweverig. Wij zijn immers therapeuten en géén tovenaars.”

Praktijk Acu-Putten is gevestigd aan de Bergerweg 80a in Alkmaar, telefoon 072-5156004. Meer info op www.acu-putten.nl.