donderdag 7 april 2011

Premenstrueel Syndroom door de ogen van traditionele chinese geneeskunde


Premenstrueel Syndroom

Een gezonde menstruatie begint tussen de twaalf en veertien jaar, vindt elke 28 dagen plaats en duurt ongeveer vijf dagen. Er is sprake van gematigd bloedverlies, niet te veel en niet te weinig. Het bloed is mooi rood van kleur en niet klonterig. De vrouw ondervindt geen pijn en geen dramatische stemmingswisselingen.
Helaas zijn er veel vrouwen die op enige wijze hinder ondervinden van de menstruatie, een veelgehoorde klacht is PMS.

De term premenstrueel syndroom (PMS) verwijst naar emotionele en fysieke symptomen die optreden voor de menstruatie. In engelstalige landen wordt PMS, gekscherend wel eens 'pissy mood syndrome' of psychotic mood shift' genoemd. Het aantal symptomen is omvangrijk en bestaat uit stemmingswisselingen, geïrriteerdheid, depressie, pijnlijke borsten, zin in zoet en vet eten, diarree of verstopping, rugpijn, hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, neiging tot flauwvallen enz.
De klachten kunnen variëren in intensiteit, maar ook in duur van één dag tot wel twee weken voor de menstruatie.


PMS

Er zijn meerdere oorzaken voor PMS mogelijk. Vaak is er sprake van een Qi-stagnatie al dan niet in combinatie met een Bloeddeficiëntie.

Is het allemaal de schuld van de Lever ?
In de chinese geneeskunde (TCG), staan de organen voor veel meer dan alleen maar hun lichaams functie. Zij verwijzen naar energetische systemen, waar elk orgaan een corresponderende meridiaan, zintuig, lichaamsweefsel, emotie en verschillende fysieke activiteiten heeft.
Ieder orgaan is verbonden met een meridiaan. Dit zijn kanalen of paden waarop acupunctuurpunten liggen en waar langs Qi en Bloed door het lichaam stroomt. De voornaamste klachten van PMS, zoals buikkrampen, gespannen borsten en hoofdpijnen doen zich voor in de Lever en Galblaas meridianen.

Zoals hierboven genoemd, is elk orgaansysteem geassocieerd met een emotie. In het geval van de Lever is dit boosheid, maar ook wrok, frustratie en opgekropte emoties.
De belangrijkste rol van de Lever volgens de TCG is er voor zorgdragen dat de Qi vloeiend door het lichaam stroomt. Als de Lever deze taak niet goed uitvoert leidt dit tot een Lever Qi stagnatie en tot een verstoring van de Qi stroom in het lichaam. Oorzaken die kunnen leiden tot lever Qi stagnatie zijn bijvoorbeeld niet geuite emoties, bloedverlies, verkeerde eetgewoonten, te weinig beweging, woede, en veroudering.
Bij verkeerde eetgewoonten moet je denken aan het consumeren van (slechte) vetten, te veel dierlijke produkten, scherp eten, alcohol, koffie, drugs, medicijnen en chemische toevoegingen aan de voeding.

Een andere functie van de Lever is het ‘opslaan van bloed’. Hierdoor is de Lever vaak betrokken bij menstruatie problemen. Als het Bloed of de Leverenergie verzwakt is, kan ook de menstruatie zwak zijn. Iemand is dan bijvoorbeeld slechts eens in de 6 weken ongesteld is en vloeit maar één of twee dagen. Aan de andere kant, als er sprake is van excessieve hitte in het bloed, kan men tussentijdse bloedingen hebben of een zeer zware menstruatie.

Acupunctuur bij PMS
De behandeling van PMS in de chinese geneeskunde
Met acupunctuur kunnen blokkades in de meridianen worden opgeheven. Het kalmerende effect van acupunctuur zal de emotionele roller coaster waarin iemand zich bevindt direct bedaren en ook de pijn verminderen.

Er kunnen eveneens chinese kruiden worden gebruikt.
Enkele chinese kruiden die worden voorgeschreven (gebaseerd op de individuele disbalans en constitutie) bij PMS zijn:

Dang Gui – Angelica Sinensis
Dang Gui wordt wel Ginseng voor de vrouw genoemd vanwege zijn belangrijke rol bij het bloedproces; het voedt en versterkt bloed en wordt toepepast bij menstruele problemen en Bloeddeficiëntie. Doordat DangGui het Bloed bevochtigt, helpt het eveneens goed bij constipatie door droogte en droogheid van huid, haar of nagels.

Shu di Huang – Rehmannia
Dit is eveneens een kruid dat het bloed voedt. Het helpt bij duizeligheid en hartkloppingen. Het kan ook worden ingezet bij de behandeling van nachtelijk transpireren en opvliegers.

Chuan Xiong – Ligusticum
Dit kruid zorgt dat Bloed en Qi goed stromen. Chuan Xiong werkt op de baarmoeder en helpt daarom bij pijnlijke menstruatie, maar ook bij pijn in de borst of in de flanken.

Xiang Fu – Cyperus
Dit is een belangrijk kruid voor de regulatie van gestagneerde Qi en werkt zowel bij fysieke als emotionele klachten. Omdat Xiang Fu het stromen van Qi bevordert verminderen pijnklachten en PMS.

Meer info over kruiden en acupunctuur vindt u hier