zondag 6 januari 2013

Op de gezonde toer met selderijsap

Selderijsap

Bleekselderij draagt bij aan een gezonde levensstijl. Door het regelmatig drinken van het sap van dit weldadige struikje, zul je de talloze voordelen hiervan ervaren.
Het sap van de Apium Graveolens helpt om de lichaamstemperatuur te reguleren. Vanwege het hoge gehalte aan magnesium en ijzer is het een fantastische manier om bloedcellen op te bouwen. De blaadjes zijn rijk aan Vitamine A, de stelen zijn een bron van vitamine B1, B2, B6 en C. Andere voedingsstoffen zijn kalium, calcium, foliumzuur, fosfor en essentiële aminozuren die allen bijdragen aan een goede gezondheid.

Selderij kalmeert het zenuwstelsel en kan daarom helpen bij slapeloosheid. Het onderdrukt het hongergevoel, dit maakt het geschikt als ondersteuning bij het afvallen. Bovendien zitten er maar heel weinig calorieën in selderij.  Er wordt weleens beweerd dat het meer calorieën kost om te verteren dan dat het oplevert. Selderij bevat verder nog cumarinen, een stof die zorgt voor verlaging van de bloeddruk en ook cholesterol vermindert.

Madame de Pompadour at selderijsoep
In de hoop meer zin te krijgen in sex
In termen van chinese voedingsleer is er ook wel het een en ander te zeggen over bleekselderij.
Het is een koelende groente, met een zoet-bittere smaak. Het is goed voor de Maag en de Milt, en het kalmeert een oververhitte Lever. Het stimuleert de spijsvertering, drijft vocht af, bevordert het zweten, reinigt het bloed en elimineert Wind. Hierdoor kan het worden toegepast bij nervositeit en duizeligheid. Het heeft eveneens nut bij allerlei Hitte-aandoeningen, zoals brandende urine, rode en brandende ogen, een rood en warm hoofd, geïrriteerdheid en ‘hitte’ in de Maag en Lever. Hitte in de Maag en Lever kunnen o.a. leiden tot een onverzadigbare honger en hoofdpijn. Selderijsap zal deze hitte blussen.  (bron: P. Pitchford).
Door de eeuwen heen wordt bleekselderij al geroemd. Enkele feitjes:
Selderij werd verwerkt in grafkransen van mummies als Toetanchamon.
Door Hippocrates werd bleekselderij beschreven als zenuwkalmerend.
Apium Graveolens - bleekselderij
In het oude Rome werd selderij als afrodisiacum beschouwd. Inmiddels weten we dat selderij bepaalde feromonen bevat die ook in mannelijke zweetklieren voorkomen en vrouwen aantrekken.
Madame de Pompadour, de minaresse van Louis XV at selderijsoep in een poging om haar wat minder frigide te maken en zo meer aantrekkelijk voor de koning.  De koning liet zij juist van de soep eten om zijn vurige passie iets te kalmeren.
De beroemde italiaanse Casanova at veelvuldig selderij om een goede weerstand te bewaren.

Selderij kan goed gecombineerd worden met allerlei andere groenten en gaat eveneens goed samen met peren en appels.
Heb je geen sapcentrifuge, dan kun je uiteraard ook bleekselderij eten.