donderdag 28 november 2013

Legende over de tien Chinese zonnen

Xi He en haar 10 zonnen
Dit is één van de oudste Chinese mythes. De mythe symboliseert de wens van de mensen om de natuurkrachten onder controle te krijgen. Het verhaal kent verschillende varianten, waar dit er één van is:

Xi He was de moeder van 10 zonnen, voor iedere dag van de Chinese week had zij er één. Hun vader was Di Jun, de God van de Oosterse lucht. Elke dag stuurden zij een van hun zonen op pad van De Vallei van het Licht in het Oosten naar de berg Yen-Tzu in het Westen. Elke ochtend stond een van de zonnen op, klom in een strijdwagen getrokken door een draak. Hij bracht licht naar de verschillende delen van de wereld. Op deze manier kreeg de aarde de juiste hoeveelheid zonlicht, tijdens de verschillende seizoenen in het jaar.
De zonnen verveelden zich echter en waren het zat om iedere dag alleen te zijn. Ze kwamen tegen hun ouders in opstand en wilden samen zijn. Op een dag stonden ze heel vroeg op en reden samen in hun wagentjes door de lucht.

De aarde kon de intense hitte niet verdragen,  de aarde verschrompelde en begon te scheuren. Planten, bossen en graslanden verbranden. De rivieren verdroogden. Er kon niets meer groeien en er was hongersnood. Dieren en mensen verzwakten door de hitte en de honger en stierven. Maar de zonnen vermaakten zich opperbest en weigerden te luisteren naar degenen die hen vroegen te stoppen.

Zelfs hun vader, Di Jun, had geen invloed op zijn zonen. Om de aarde te redden vroeg hij Hou Yi, de beste boogschutter van de wereld om hulp en gaf hem een magische boog. De boogschutter vloog op de wind, naar de hoogste berg die hij kon vinden. Hij had negen pijlen bij zich en schoot deze één voor één op de zonnen af. Iedere keer dat hij raak schoot, explodeerde een zon en veranderde in een vogel. Hou Yi bevrijdde de mensen van hun misère.


Aan het eind van de dag, bleef er nog maar één zon over. De volgende ochtend kwam hij opnieuw op. Zijn droevige tranen vulden de rivieren en lieten de planten opnieuw groeien.
Dit is dezelfde zon die we nu nog steeds dagelijks zien.