vrijdag 15 november 2013

Tips om misselijkheid te verhelpen

Misselijkheid is een aangenaam gevoel in je maag en bovenbuik en kan soms gepaard gaan met overgeven.
Soms is de oorzaak dat je iets verkeerds hebt gegeten, overmatig hebt gegeten of teveel alcohol hebt gedronken. Het lichaam reageert hierop door de vergiftiging het lichaam uit te werken. Er kunnen ook andere oorzaken zijn, bijvoorbeeld prikkeling van het evenwichtsorgaan bij reisziekte. Misselijkheid kan ook ontstaan door nervositeit of stress of een lichamelijke aandoening. Ook tijdens de zwangerschap, na een operatie kan misselijkheid optreden. 
Wij geven hier een aantal eenvoudige zelfhulp-middelen die je kunt toepassen als je misselijk bent.

Acupressuur / drukpuntmassage
Of je nu misselijk bent door griep, reisziekte, een verstoorde maag, of zwangerschap: je kunt dit behandelen met een speciaal acupunctuurpunt. Dit punt met de naam Pericard 6 ligt aan de binnenkant van de pols, precies in het midden, tussen de twee pezen. 
Het is een van de meest onderzochte acupunctuurpunten. Uit onderzoeken blijkt dat dit punt ook verlichting kan geven bij misselijkheid en braken als gevolg van chemotherapie. 
De polsbandjes die verkocht worden tegen misselijkheid werken volgens hetzelfde principe: een klein magneetje drukt op het punt pericard 6. Het is echter heel eenvoudig om dit punt zelf te stimuleren, simpelweg door een draaiende en knedende beweging met een vinger of je duim. Ook handig als je een kind hebt die zich misselijk voelt en moet overgeven. 

Gember, of je het nu gebruikt in een warme soep, als thee, of zelfs rauw. Het helpt je vrijwel zeker van je misselijkheid af. Gember bevordert de secretie van verschillende spijsverteringssappen en enzymen die helpen om maagzuur te neutraliseren. Ook zitten er fenolen in, dit zijn stoffen die de maagspieren ontspannen en tegelijkertijd ge├»ritteerd maagslijmvlies kalmeren.  Ze verminderen overactiviteit van de maag. Gember zorgt er voor dat voeding sneller door de darmen wordt bewogen, zodat eventuele toxines die je ziek maken,  je lichaam sneller verlaten.  Dit komt omdat gember de peristaltiek vermeerdert. Daarnaast absorbeert gember toxines en zuren in de darm. Hierdoor helpt het bij misselijkheid als gevolg van voedselvergiftiging.  
Gember kan van nut zijn bij misselijkheid en braken door verschillende oorzaken: wagenziekte, zeeziekte, postoperatieve misselijkheid, zwangerschapsmisselijkheid, voedsel, alcohol enz.  

Er bestaan gember-capsules, maar je kunt ook kauwen op een stukje rauwe gember. Onze favoriet is thee van verse gember om een maag die van streek is te kalmeren. Je maakt deze thee door wat geraspte gember te overgieten met heet water. Je kunt ook wat plakjes gember een minuut of 5 zachtjes laten koken in water.