In Nederland kennen we dranken als pleegzuster bloedwijn
als oud en vertrouwd tonicum dat zorgt voor meer energie. Ook in China kennen we
versterkende kruidenwijnen.
Een Qi versterkende kruidenwijn wordt gemaakt door kruiden
toe te voegen aan gele wijn 'huang jiu".
Dit is rijstwijn en is qua smaak vergelijkbaar met sherry. Het
alcoholpercentage ligt tussen de 14 en 16%.
In China zijn er heel veel verschillende Qi-versterkende
kruidenelixers te koop, waarvan velen
speciaal voor vrouwen worden gemaakt. Vaak worden ze ook zelf gemaakt. Enkele voorbeelden:
Deze wijn is geschikt om de Qi vloeiend te laten stromen.
Omdat het Lever-Qi-stagnatie opheft helpt het tegen menstruatiepijnen. Deze
wijn is gemakkelijk zelf te maken door 30-40 gram gedroogde rozenblaadjes toe
te voegen aan 1 liter rijstwijn. De fles goed afsluiten, een week laten
trekken, zeven, en de wijn is klaar.
Four herbs wijn
Deze wijn wordt gemaakt van een zeer bekende kruidenformule
uit de Chinese Geneeskunde, namelijk Si Wu Tang. Deze bestaat uit de chinese
engelwortel, chinees vingerhoedskruid, lavaswortel van Sichuan en witte
pioenroos. Dit tonicum is bijzonder aan te bevelen bij bloedleegte, met
klachten als duizeligheid, een bleek gezicht, een bleke tong en bleke lippen,
droge en brokkelige nagels, palpitaties (hartkloppingen), een droge jeukende
huid, slapeloosheid, constipatie, menstruatie met weinig bloed, of het
uitblijven van de menstruatie.
Recept: gebruik 50 gram van ieder kruid op 1 liter
rijstwijn. Sluit de fles goed af en laat de kruiden een maand trekken alvorens
deze te gebruiken.
Si Jun Zi wijn
Net als de four herbs wijn, wordt ook deze wijn gemaakt van
vier kruiden. Het verschil tussen beide wijnen is dat de four herbs wijn vooral
het bloed versterkt en de Si Jun Zi wijn meer de Qi.
De kruiden in deze wijn zijn ginseng, witte atractylodes,
zoethout en poria, een soort paddenstoel.

Hoe gezond het ook allemaal klinkt, het blijft alcohol.
Drink daarom niet meer dan 1 glaasje per dag. Je kunt ook 3x daags een eetlepel
innemen.