vrijdag 28 februari 2014

De symbolische betekenis van kleuren


Voordat de Vijf Elementen theorie in China in zwang raakte, waren er volgens Taoïsten slechts twee kleuren, tegengesteld maar elkaar aanvullend, zwart en wit, yin en yang.
Met de ontwikkeling van de Vijf Elementen theorie, werd het spectrum van kleuren uitgebreid met rood, groen en geel, tot in totaal vijf kleuren. Alles in de kosmos wordt weerspiegeld in de Vijf Elementen, waarbij iedere afzonderlijke kleur wordt geassocieerd met een bepaalde symbolische betekenis.
Er zijn zuivere kleuren en ook kleuren die gemengd zijn uit deze basiskleuren
De symbolische betekenis van kleuren:

GEEL
Geel of goud is de kleur die hoort bij koningen en keizers (de gele keizer). Gele kleding en voorwerpen met een gele kleur vertegenwoordigen bij een hogere sociale status. Iedere dynastie had voor elke officiële rang een eigen kleur. De kleur geel werd echter voorbehouden voor de keizer zelf. Het is in China een heilige kleur. Geel is ook de voornaamste kleur van het boeddhisme: de kleur staat hier voor vrij zijn van aardse beslommeringen. Het is de kleur van het element Aarde

ROOD
Rood is de kleur van vreugde en geluk. Na de Ming dynastie mochten alleen de naaste verwanten van de keizer huizen hebben met rode muren en gele daken. Het is de kleur van voorspoed. Een bruid kleed zich in het rood. Het staat voor een lang leven en is een echte feestkleur, die overvloedig terugkomt in allerlei Chinese festivals. Het is de kleur van het element Vuur

GROEN
Groen is het symbool van lente als alles vol is van energie en vitaliteit. Als je lang en harmonieus wilt leven kun je je huis decoreren met groene kleuren. Groen is de kleur van hoop en van vruchtbaarheid.
Het is de kleur van het element Hout

BLAUW
Onsterfelijkheid, ontspanning, vertrouwen. De kleur die werd gebruikt in Chinees porselein. In de Chinese opera vertegenwoordigt een blauw masker neutraliteit.

WIT
De kleur van onschuld en puurheid. Deze kleur wordt gebruikt in tijden van rouw en dood. Het is de kleur die wordt gedragen tijdens begrafenissen. Het staat ook voor maagdelijkheid. Het is de kleur van het element Metaal

ZWART
Het symbool van winter. Het is de kleur van het element Water. Zwart is een van de kleuren van het Yin-Yang teken, de tegenhanger van wit. 


Het Tibetaans boeddhisme kent ook vijf kleuren. Je ziet deze terug in de kleurige gebedsvlaggetjes, waarmee de gebeden en spreuken die er op gedrukt staan,  door de wind worden verspreid. De vijf elementen die de kleuren vertegenwoordigen wijken af van de Chinese elementen.

Blauw staat voor de hemel, wit voor de wind, rood voor het vuur, groen voor het water en geel voor de aarde.