dinsdag 21 april 2015

Yin en Yang in de voeding: Chinese kool


In China, maar ook in andere Aziatische
landen behoort Chinese kool tot
de belangrijkste groenten
De Chinese Geneeskunde beschouwt een goede gezondheid als een optimale balans tussen Yin en Yang. Soms kan deze balans echter verstoord zijn, er is er een teveel van het ene en een tekort van het andere aanwezig. Met de juiste voeding kun je dit evenwicht weer herstellen.

Heb jij het vaak warm, vooral ’s nachts en slaap je graag met je voeten buitenbord, ben je onrustig, heb je opvliegers,  heb je vaak een droge mond en ben je dorstig: dan kan er sprake zijn van een yin-tekort.
Chinese kool is een prima groente om een yin-tekort weer aan te vullen. In tegenstelling tot de meeste andere koolsoorten is Chinese kool koelend. Het bevochtigt de darmen en kan helpen bij constipatie. De groente bevat vitamine C, A en K  en de mineralen calcium, kalium en selenium. Het is zeer vezelrijk en daarom goed voor de spijsvertering. Ook heeft het ontstekingswerende en ontgiftende eigenschappen

Chinese kool: de koning van alle groenten
Chinese kool dank zijn roem aan keizerin Cixi. Ergens begin 1900 werd zij ernstig ziek. Zij had ademhalingsproblemen, hoge koorts, was uitgeput en niet in staat om te eten of drinken. Ook naar de toilet gaan lukte niet meer. Er was geen dokter of medicijn dat haar kon helpen. Op advies van een monnik kreeg zij alleen nog maar sap en soep van de Chinese kool te drinken. Dit redde haar leven.  Langzaam herstelde zij en werd haar dieet weer uitgebreid, maar de Chinese kool bleef een belangrijke plaats innemen op het menu. In plaats van haar gebruikelijke dieet, dat rijk was aan koolhydraten, dierlijke eiwitten en vet at zij met grote regelmaat een flinke portie Chinese kool. Na haar herstel roemde zij de heilzame kool als ‘de koning van alle groenten’.

Recept: Chinese kool met noedels
De Latijnse naam is Brassica rapa pekinensis, wat kool uit Peking betekent. Met zo’n naam moet je haast wel een Chinees gerecht maken. Wij hebben dit recept gevonden:
Chinese kool helpt bij een tekort
aan Yin in het lichaam

Kook de noedels volgens de gebruiksaanwijzing. Maak de kool schoon en snijd in grove repen. Snijd de ui in ringen. Was de peper, verwijder de zaadjes en snijd in dunne ringen. Verhit de olie in een wok en bak de tofu in 4 minuten bruin.
Schep de tofu met een schuimspaan uit de wok en houd warm. Fruit de ui en peper 1 minuut. Voeg de kool toe en schep regelmatig om. Voeg de kokosmelk toe en kook 2 minuten op laag vuur. Schep de tofu erdoor en breng op smaak met zout en peper.