donderdag 21 mei 2015

Alle dagen soep - deel 1


In dit artikel vind je een aantal recepten voor  lekkere en gezonde soepen. Wij zijn namelijk van mening dat soep tot de dagelijkse kost zou moeten behoren. Het is de beste voeding die er er. De nutriënten zijn in opgeloste staat, dus licht verteerbaar. Bovendien kan soep altijd. Of het nu een stevige erwtensoep is in de winter, of een verfrissende tomatensoep in de zomer. In elke seizoen zijn er geschikte ingrediënten aanwezig voor een voedzaam en heilzaam soepje. Soepen zijn een uitstekende manier om verschillende ingrediënten te combineren.  Ze zijn geschikt voor vegetariërs, maar ook voor vleeseters. Vlees dat wordt meegekookt in soep zorgt er namelijk voor dat de aanwezige eiwitten en vetten veel makkelijker worden verteerd.

Wat doet soep voor je lichaam?
Soep bestaat voor een groot deel uit water. De energetica van water is Yin. Dit betekent dat het koelend is en bevochtigend. Door een soep langer te koken en verwarmende groenten of kruiden toe te voegen wordt een soep meer Yang (verwarmend en energie versterkend). Je kunt hiermee eindeloos variëren. Miso, zeewier, vlees, granen, peulvruchten, tofu en allerlei soorten groenten en kruiden kunnen jou precies geven wat je op dat moment nodig hebt. Eet je soep aan het begin van de maaltijd dan help je je spijsverteringssysteem bij de vertering van rest van de maaltijd. Soep als tussendoortje of als lunch zorgt voor een verzadigd gevoel en geven je meer energie als bijvoorbeeld een koude salade.

De recepten die wij voor je uitzochten zijn vooral rijk aan groenten, omdat we hiermee de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten flink kunnen opschroeven.
Kom gerust nog eens terug op deze pagina, wij zullen met regelmaat nieuwe recepten toevoegen.

BOUILLON
De basis voor elke soep is een bouillon. Je kunt hiervoor gebruik maken van bouillonblokjes, maar uiteraard kun je ook zelf een heerlijke groentenbouillon maken. Maak gerust een grote pan en bewaar deze in porties in de diepvries.
De groentebouillon is niet alleen lekker, maar ook voedzaam.
Deze bouillon levert je volop gezonde voedingsstoffen, op een zeer makkelijke manier en is bovendien licht verteerbaar. Het is een heerlijke groentendrank, maar kan ook worden gebruikt als basis voor een soep, waar je nog allerlei ingrediënten aan kunt toevoegen.

recept bouillon basis
Ingrediënten
Kies uit enkele van de volgende groenten of gebruik ze allemaal (bij voorkeur biologisch)
wortel en wortelloof
hele prei
knolselderij
bleekselderij
venkel
peterselie
verse gember
tijm, laurier, knoflook

Bereidingswijze: groente grof snijden, en toevoegen aan pan met koud water. Aan de kook brengen en zachtjes laten sudderen. Hoe langer de bouillon opstaat, hoe meer sappen er vrij komen.
Aan het eind alles zeven en vervolgens op smaak brengen met zeezout, stevia (zoetmiddel) en verse tuinkruiden.

Werking: neutraal en reinigend: Heeft positieve werking op Lever, Milt en Maag etc. Ondersteunt de spijsvertering. Wortel is zoet en versterkt de Maag en Milt, verbetert de leverfunctie en stimuleert de afvoer van afvalstoffen. Het loof is bitter en zorgt voor een mineraalrijke toevoeging aan de bouillon. Peterselie werkt ontgiftend en drijft vocht af en is eveneens een goede bron van mineralen. Selderij koelt de lever, verbetert de spijsvertering en helpt vocht af voeren.
Om het element Hout en de smaak zuur te vertegenwoordigen en om aan deze soep een echt lente-tintje te geven is er een in stukjes gesneden citroen aan toegevoegd. Ook de schil is meegekookt, dit zorgt voor een licht-bittere smaak. Bovendien bevordert  citrusschil de spijsvertering.

ASPERGESOEP
Verschillende supermarkten hebben dit voorjaar een aspergesoeppakket in de schappen staan.  Hierin
vind je, behalve asperges ook een aardappel, twee uien, (kippen) bouillonblokjes, bekertje slagroom en een bosje peterselie. Wij hebben dit uitgeprobeerd en vonden deze soep lekker genoeg om hier te delen. De ingrediënten kun je vanzelfsprekend ook los kopen. De slagroom kun je vervangen door sojaroom. De bouillon kun je zelf maken van groenten en een biologische kippenbout (zie basisrecept bovenaan dit artikel)

Bereidingswijze:
Schil de asperges en snijd het onderste gedeelte houtachtige gedeelte af (ongeveer 2-3 cm). Kook de schillen en deze stukjes ongeveer 30 minuten in 1,5 liter bouillon.  Schep met een schuimspaan de schillen en onderste stukjes van de asperges uit de pan. Je hebt nu een perfect aspergebouillon.
Snijd ondertussen de aardappel in blokjes en snipper de ui. Laat gedurende 10 minuten zachtjes gaar stoven in boter of olie. Voeg dit toe aan de aspergebouillon en ook de in stukjes gesneden asperges en het bosje peterselie (houdt wat peterselie achter om later te gebruiken als garnering). Laat alles 20 minuten zachtjes koken, haal het bosje peterselie en enkele stukjes asperges uit de pan en pureer de soep. Voeg room toe en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Voeg ook de stukjes asperges weer toe. Garneer de soep met peterselie. Als je het lekker vind kun je voor het opdienen nog wat blokjes ham of zalmsnippers toevoegen.

In termen van de Chinese geneeskunde zijn asperges zoet, bitter, bevochtigend en koelend en werken op de Nier- en Longmeridianen. Het is een Yin-tonicum dat wordt voorgeschreven bij allerlei ‘hitte’ aandoeningen, als opvliegers, een droge mond, vastzittend slijm in de longen, constipatie enz.

Peterselie is verwarmend, scherp, bitter en zout. Het werkt op de meridianen Blaas en Maag. Bovendien heeft peterselie een versterkende werking op alle spijsverteringsorganen. Het levert belangrijke vitaminen en mineralen, zoals ijzer dat belangrijk is voor de opbouw van bloed. Het wordt gebruikt om de activiteit van de nieren te stimuleren en helpt om afvalstoffen af te voeren.

Romige bietensoep
met gorgonzola
ROMIGE BIETENSOEP MET GORGONZOLA
Rode bietjes zijn door ons al vaak geprezen om hun vele voordelen voor de gezondheid. Ze staan dan ook met regelmaat op het menu. Maar bietensoep is voor ons ook nieuw. Bieten zijn het belangrijkste ingrediënt van borsjt, het nationale Russische gerecht. Er zijn bronnen die beweren dat dit van invloed is geweest op het groot aantal medailles van de Russen tijdens de Olympische winterspelen in 2014. En ook andere sporters schijnen regelmatig rode plasjes in te leveren, omdat bietjes wordt gezien als natuurlijke doping. De soep die wij maakten is niet Russisch, maar heeft door toevoeging van gorgonzola en griekse yoghurt een mediterraan tintje gekregen.  Je maakt de soep als volgt:

Ingrediënten: 2 rode uien, 1 kg gekookte bieten, 4 aardappelen, olijfolie, bouillon, griekse yoghurt, gorgonzola en dille

Bereiding: Snijd de ui fijn en de bieten in grove stukken. Schil en snijd de aardappelen in blokjes. Verhit de olie in een grote soeppan, fruit hierin de ui lichtbruin. Schep de bieten en de aardappelblokjes erbij en voeg de bouillon toe. Breng aan de kook en laat 15-20 min. zachtjes doorkoken. Pureer de soep.
Schep de soep in kommen en schep in iedere kom een eetlepel yoghurt, kruimel er wat gorgonzola over en bestrooi met dille.

Bieten zijn een echt bloedtonicum, ze helpen bij constipatie. Bietjes zijn een stimulans voor de lever en helpen zodoende het lichaam te ontgiften. Dille (blad) heeft een lichtzoete smaak, die doet denken aan anijs en venkel. Net als veel andere (keuken)kruiden is het goed voor de spijsvertering. Het helpt bij maag en darmklachten. Heb je last van winderigheid, dan is dille het aangewezen kruid om overmatige gasvorming tegen te gaan. Dille en bieten zijn allebei goed voor de bloedsomloop en het hart. Een andere goede eigenschap die ze delen is het kalmerende op het zenuwstelsel. Moeten we nog meer redenen geven om deze soep regelmatig op tafel te zetten?

BLOEMKOOLSOEP MET KOKOSMELK EN KORIANDER
Een soep met pit, door het gebruik van de verschillende specerijen en het spaanse pepertje. Wees niet bang dat de soep te heet wordt, als je de spaanse peper zachtjes bakt of stooft verliest het een groot deel van zijn scherpte. 
 Bloemkool dankt zijn naam aan de delen die we eten, namelijk de bloemknoppen. Tijdens het groeien worden ze afgedekt door de groene bladeren. Er kan dan geen zonlicht bij de knoppen komen, waardoor ze wit blijven.

Deze witte groente wordt vaak overschaduwd door zijn groene familielid,  broccoli. Het bevat geen bladgroen, maar genoeg andere gezonde stofjes om het tot een superfood uit te roepen. 

De wat nare lucht die vrijkomt als bloemkool te lang wordt gekookt, dankt het aan zwavel, een prima ontgifter van het lichaam. Er zit veel vitamine C in bloemkool, evenals mangaan en carotenoïden. Deze werken als bestrijder van vrije radicalen.  De Chinese geneeskunde classificeert bloemkool als koelend, en gericht op de meridianen Dunne Darm, Dikke Darm en Milt.

Koriander is een aromatisch kruid dat rijk is aan etherische olie. Het heeft een sterke smaak, die wel wordt vergeleken met die van peterselie vermengd met citroen. Koriander versterkt de maag en werkt ontkrampend bij maagdarm-krampen. 

bloemkoolsoep met
kokosmelk en koriander
Ingrediënten
bloemkool
groenten of kippenbouillon
kokosmelk
1 ui
2 teentjes knoflook
1 spaanse peper
stukje gemberwortel van 1 cm
(sesam) olie
Specerijen van elk een theelepel: komijn, kerrie, kurkuma
verse gehakte koriander
Optioneel: garnalen

Bereiden
De bloemkool wassen en in roosjes verdelen.
Ui, knoflook en gember schillen en in kleine stukjes snijden. Spaanse peper ontdoen van zaadlijsten en eveneens fijn maken.
Uien, knoflook, gember en peper in de olie aanbraden. Specerijen toevoegen en meefruiten.
Bloemkool en bouillon toevoegen. Laat  15-20 minuten zacht koken.
Wat stukjes bloemkool uit de pan halen en de soep pureren. Voeg kokosmelk en de stukjes bloemkool weer toe en breng opnieuw aan de kook. Breng op smaak met zout en peper. Opdienen met gehakt korianderblad en garnalen.

KIKKERERWTEN SOEP MET ABRIKOZEN
Alle vijf smaken zijn vertegenwoordigd in deze heerlijke en makkelijk te maken soep. Bouillon is zout. De gedroogde abrikozen maken de soep lekker zoet.  Ui, knoflook, gember, kaneel, chili en munt zorgen voor een scherpe smaak. Limoensap is uiteraard zuur en de bittere smaak wordt vertegenwoordigd door de schil. De combinatie van verwarmende specerijen enerzijds en de koele energie van munt en limoen zorgen voor harmonie.

ingrediënten
gare kikkererwten
olijfolie
1 ui, grof gesneden
2 tenen knoflook, grof gesneden
Stukje gember fijngesneden
chilipoeder
kaneel
gedroogde abrikozen, fijngesneden
tomatenpuree
schil en sap van een limoen
munt


Bereidingswijze: kook de kikkererwten in bouillon. Als je kikkererwten uit een pot of blik gebruikt voeg deze dan samen met het vocht toe aan een bouillon. Voeg ongeveer 100 gram fijngesneden abrikozen toe en laat zachtjes koken.
Fruit ondertussen ui, gember en knoflook tot de ui zacht is. Chilipoeder en kaneel toevoegen en kort meebakken. Doe dit mengsel bij de kikkererwten. Voeg tomatenpuree, limoensap, geraspte schil en (verse) munt toe. Je kunt de soep eventueel grof pureren maar dat hoeft niet. Serveer de soep met een flinke schep yoghurt (en optioneel spinazie)

Kikkererwten zijn bijzonder vezelrijk. Ze zijn een goede bron van eiwitten en daardoor zeer geschikt voor vegetariërs.  Ook helpen ze om de bloedsuikerspiegel op peil te houden. Abrikozen zorgen voor bloedopbouw, ze zorgen voor het bevochtigen van de darmen en helpen zodoende bij een trage stoelgang. Citrusschil lost slijm op en maakt de soep heel gemakkelijk verteerbaar.
Munt ten slotte geeft je spijsverteringsorganen een ‘boost’. Het helpt bij allerlei darmproblemen en ook bij maagzuur of misselijkheid. Bovendien geeft het een zeer aangename geur aan de soep.


ZOMERSE WORTELSOEP MET APPEL EN KERRIE
Soep met appel, wij hadden het nog niet eerder geprobeerd, maar na vandaag volgt zeker een volgende keer. De combinatie van wortel en appel geeft de soep een heerlijke zoet, fris-zure smaak en maakt het een ideaal zomergerecht.

Wortelsoep met appel en kerrie
Wortelen hebben een neutrale thermische werking, dat wil zeggen ze zijn niet koud en niet warm. Appels daarentegen hebben een koelend effect op het lichaam . Voorts zorgen appels voor bevochtiging en helpen ze tegen droogte en dorst. Ook bij een droge hoest, door hitte in de longen kunnen appels nuttig zijn. De in appels aanwezige zuren zorgen ervoor dat de groei van ongezonde bacteriën in het spijsverteringskanaal wordt afgeremd.

De zoete smaak van wortelen zegt het al: ze zijn een waar tonicum voor de Milt en zijn zodoende goed voor een gezonde spijsvertering. Ook de leverfunctie verbetert, waardoor wortelen het lichaam ontdoen van gifstoffen. Ook zorgen ze voor afvoer van ‘slechte’ bacteriën in de darmen en helpen ze tegen brandend maagzuur. Wortelen hebben een ontzurend effect op het lichaam. Wortelen zijn een van de rijkste bronnen van beta-caroteen, ofwel provitamine A. Dit zorgt voor een goede weerstand en is erg belangrijk voor het gezichtsvermogen, maar ook voor gezonde botten, tanden en huid.

Ingrediënten
800 gram wortelen, schoongemaakt en in plakjes gesneden
 2 appels, geschild en in partjes gesneden
1 eetlepel olijfolie
1 ui, gepeld en fijngesneden
1 eetlepel kerriepoeder
bouillon
optioneel: sambal en ter garnering een eetlepel volle yoghurt en ringetjes lente-ui

Verwarm de olie in een pan en voeg de ui toe, bak de ui zachtjes totdat het gaar is.
Voeg kerriepoeder, wortel en appel toe. Wil je je soep een pittige smaak geven, doe er dan ook een schepje sambal bij. Roerbak op een hoog vuur voor 2 minuten.
Voeg dan de bouillon toe en laat alles 20-25 minuten koken totdat de wortel zacht en gaar is.

Pureer de soep en breng op smaak met zout en peper. Warm opdienen en garneren met yoghurt en lente-ui.


COURGETTE-WATERKERSSOEP
Zowel courgette en waterkers zijn beide ideale ingrediënten voor een zomerse soep.
Waterkers is verkoelend en heeft een scherpe, zoete en licht bittere smaak. Het werkt vochtafdrijvend, versterkt de Qi en zorgt voor opbouw van bloed. Waterkers is rijk aan chlorofyl, vitamine A, zwavel en calcium. Het bevordert de spijsvertering en maakt de soep licht verteerbaar.
Courgette bevat veel water en zorgt voor bevochtiging van het lichaam, wat uiteraard belangrijk is als de temperatuur stijgt en je meer gaat zweten. Heb je last van de warmte? Courgette biedt een oplossing, want courgette versterkt Yin, is koelend en verfrissend

Basilicum ten slotte geeft de soep een mediterraan tintje. Behalve dat het heerlijk smaakt is
basilicum, anti-bacterieel, ontkrampend, cholesterol-verlagend, bevordert het de eetlust en de spijsvertering,  helpt het bij misselijkheid en is het maagversterkend

courgette waterkerssoep
Ingrediënten
courgette
waterkers
ui + knoflook
Aardappel
olijfolie
bouillon
basilicum
optioneel: gerookte zalm of (serrano)ham

Verwarm olie in een pan en voeg fijngesneden ui en knoflook toe. Zachtjes laten smoren. Voeg in plakjes gesneden courgette toe en bak een aantal minuten.
Snijd ondertussen aardappel in blokjes. Doe de aardappels en het courgette-ui mengsel in een pan met bouillon en laat 15-20 minuten zachtjes koken. Pureer de soep. Voeg dan fijn gesneden waterkers toe en pureer de soep nog even kort. Op smaak brengen met zout en peper.

Dien de soep op met verse basilicum en eventueel wat stukjes gerookte zalm of serranoham. Lekker met kaas-uien stokbrood en een tomatensalade (waterkers kan worden vervangen door rucola)