maandag 20 juli 2015

Alle dagen soep - deel 2

Alle dagen soep (2)
Sinds een maand of twee eten wij dagelijks een zelfgemaakte groentesoep. Soms is dit tussen de middag, soms een half uurtje voor het avondeten en ook wel eens als ontbijt, maar net hoe het uitkomt. Soepen zijn een prachtige manier om de dagelijkse hoeveelheid aanbevolen groenten flink op te schroeven, bovendien is het goedkoop, lekker en …. last but not least … we zijn allebei ruim 5 kilo afgevallen. Voor alle duidelijkheid: we hebben het hier NIET over het soep-dieet, waarbij je dagelijks maar 800-1000 calorieën nuttigt. Wel vervangen we zo nu en dan een maaltijd door een soep. 
Soep zorgt voor een verzadigd gevoel en voorkomt dat je te veel eet. Mensen die voorafgaand aan de maaltijd een groentesoep eten, eten veel minder dan degenen die geen soep nemen, toont onderzoek aan. Je kunt de vorige recepten nalezen elders op dit weblog (zie recepten). Ook vind je daar wat theoretische achtergronden en het recept voor een basisbouillon

PAPRIKASOEP MET FETA EN KOMIJNZAAD
 De paprika is verwant aan de Spaanse peper. Een groot verschil is dat paprika’s veel minder capsaïne bevatten. Hierdoor zijn ze aanzienlijk milder van smaak. Paprika’s leveren een scherpe en zoete smaak, maar zijn niet ‘heet’. Volgens de Chinese voedingsleer versterkt paprika de maag en verbetert de eetlust. Dit komt omdat het eten van paprika de secretie van spijsverteringssappen in de mond en maag aanwakkert. Daarnaast heeft paprika een gunstige invloed op de bloedcirculatie en helpt het bij voedsel-stagnatie.

Komijnzaad is warm en scherp.  Komijnzaad is een probaat middel tegen winderigheid en biedt een helpende hand bij spijsverteringsmoeilijkheden (door stress). In de Indische keuken is het bekend als djinten.  De Chinese geneeskunde spreekt van een versterkende werking op de Middelste Warmer. Hieronder wordt verstaan de Maag en de Milt.  Deze zijn samen verantwoordelijk om alles wat je eet en drinkt om te zetten in voor het lichaam bruikbare energie.

Schapenkaas is koel en bevochtigend. Omdat schapen zich tijdens het grazen,  naast gras en klavers graag tegoed doen aan verschillende kruiden, is de schapenkaas beter verteerbaar dan koeienkaas.

Ingrediënten
4 paprika's
1 sjalot
1 el olijfolie
1 tl komijnzaad
groentebouillon
Stukje schapenkaas (feta)

Rooster de paprika’s ongeveer 30 minuten en verwijder vervolgens het velletje en de zaadlijsten.
Snijd ze daarna in kleine stukjes. Snipper de sjalot en fruit enkele minuten in olie.

Voeg de paprika,  de groentebouillon en komijnzaad toe en breng aan de kook. Laat op laag vuur 10 min. koken. Neem de pan van het vuur en pureer de soep met de staafmixer. Breng op smaak met peper en zout. Serveer met een scheutje olijfolie en wat komijnzaadjes.

witlofsoep met brie
en walnoten
WITLOFSOEP MET BRIE EN WALNOTEN
Op de menukaart van een eetcafé in Amsterdam troffen wij laatst witlofsoep.  Aangezien wij toch al bezig zijn met de ‘soep-challenge’ hebben we dit uiteraard geprobeerd….en goedgekeurd. Het oorspronkelijke recept is witlofsoep met gerookte zalm. Wij maakten een vegetarische variant met brie en walnoten

Witlof wordt al sinds de oudheid als groente geteeld. In onze streken dateert de witlofteelt van omstreeks 1850. De bakermat van deze teelt is België, vandaar de naam Brussels lof die soms aan de groente wordt gegeven.  Witlof heeft zijn naam uiteraard te danken aan de witte bladeren, die een licht-bittere smaak hebben. Voeding met een bittere smaak is goed voor de lever en de galblaas. Het zet de productie van gal aan en zorgt voor een betere spijsvertering en reiniging van het lichaam. Witlof past perfect in een gezond en evenwichtig dieet. Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora. De mineralen in witlof zorgen op hun beurt voor een goede vochtafdrijving. Witlof bevat heel veel vezels en heeft daarom een licht laxerende werking. Van witlof mag je gerust een bordje extra opscheppen. Er zitten maar heel weinig calorieën in.

Walnoten worden in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt om de energie van de Nieren en Longen te versterken, het bloed te tonifiëren en de darmen te bevochtigen. De energetica is warm en zoet. Een Chinees kruidentherapeut schrijft het gebruik van walnoten voor bij pijn in de knieën en onderrug, impotentie, frequent plassen enz.
 
Ingrediënten
Witlof, in stukjes gesneden en gewassen
1 sjalot, fijngesneden
1 aardappel, in blokjes
boter
bouillon
stukje brie
walnoten
zout, peper, nootmuskaat en verse peterselie
optioneel: gerookte zalm

Smelt de boter, fruit de sjalot circa 2 minuten hierin, voeg de witlof en aardappel toe. Laat ongeveer 10 minuten zachtjes stoven. Voeg de bouillon toe en de brie en laat nog enkele minuten opstaan.
Pureer de soep met de staafmixer en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Serveer met stukjes walnoot,  eventueel wat extra blokjes brie, en peterselie. Liefhebbers van vis kunnen er voor kiezen om ook wat gerookte zalm aan de soep toe te voegen. Je hebt dan een stevige maaltijdsoep.

selderijsoep met stilton-kaas
SELDERIJSOEP MET STILTON-KAAS
Selderij kalmeert het zenuwstelsel en kan daarom helpen bij slapeloosheid. Het onderdrukt het hongergevoel, dit maakt het geschikt als ondersteuning bij het afvallen. Het is een koelende groente en een goed urine-afdrijvend middel. Het werkt daarom gunstig bij aandoeningen van blaas en nieren. Selderij heeft een ontzurend, ofwel alkalisch effect op het lichaam en is pijnstillend bij jicht en artritis. (zie elders op dit blog meer info over selderij).

Stilton is een blauwschimmelkaas met een sterke geur en een heerlijke smaak.

Champignons hebben een zoete smaak. Ze zorgen voor toename van witte bloedcellen en hebben daarmee een versterkend effect op de weerstand.
Selderij en champignons zijn beiden koelend. Door toevoeging van nootmuskaat kun je dit effect wat neutraliseren. Het zorgt voor een goede spijsvertering en maakt deze soep extra lekker.

ingrediënten
1 struik bleekselderij, gewassen en fijngesneden
boter
bloem
nootmuskaat, zout en peper
groentebouillon
stilton of andere blauwe schimmelkaas
optioneel: champignons

Verhit boter in een pan, voeg de bleekselderij toe en laat 10 minuten zachtjes smoren.
Schenk de bouillon erbij en laat nogmaals 10 minuten koken.  Roer ondertussen in een kommetje de bloem glad
met een scheutje melk en voeg dit al roerend toe aan de soep. Snijd de kaas in kleine stukjes en voeg ook toe aan de soep. Pureer het geheel met een staafmixer.  Breng op smaak met een flinke schep nootmuskaat, zout en peper. Je kunt de soep desgewenst serveren met wat blokjes blauwe kaas en gebakken champignons.


ROMIGE PREISOEP MET MOSTERD
romige preisoep met mosterd
Prei bevat veel voedingsvezels en werkt mild laxerend. Ook bevat prei bacterie-dodende stoffen, is het vocht afdrijvend en kan het helpen tegen artritis. De vochtdrijvende werking wordt verklaard omdat prei zoveel kalium bevat. Hierdoor wordt de nierfunctie versterkt. Prei en alle andere ui-achtigen kunnen het cholesterol-gehalte en de bloeddruk verlagen. De groente is rijk aan zwavel, waardoor het een reinigend effect heeft op het lichaam. In termen van de chinese geneeskunde is het een groente met een scherp-zure smaak en een warme thermische werking. Het werkt op de Long- en Lever-meridaan.

Mosterd
Is verwarmend, scherp en diuretisch. Mosterd is erg lekker en ook nog eens goed voor de spijsvertering. In de Chinese geneeskunde wordt het eveneens gebruikt bij de behandeling van hoest met vastzittend slijm.  Het reguleert de Qi van de Longen.

Ingrediënten:
olie
bouillon
prei in fijne ringetjes gesneden
mosterd
creme fraiche
optioneel: gerookte kip in blokjes

Verhit de olie in een soeppan en bak de prei gedurende ± 5 minuten. Voeg bouillon toe en laat 15 min. zachtjes koken. Schep de mosterd en de crème fraîche in de soep. Je kunt er nu voor kiezen om de soep (gedeeltelijk) te pureren met de staafmixer. Breng op smaak met peper en zout en schep hem in kommen of diepe borden. Strooi er eventueel wat achtergehouden ringen prei over. Ook kun je er wat blokjes gerookte kip aan toe voegen.