dinsdag 7 maart 2017

Alle dagen soep - deel 3

Het is weer tijd voor de 'SOEP-challenge".
Dit betekent dat we dagelijks een zelfgemaakte groentesoep eten. We voegen soep toe aan het dagelijkse dieet. Dit kan zijn tussen de middag, als voorgerecht, of misschien wel als ontbijt. We hebben het hier NIET over een crash-dieet waarbij elke maaltijd wordt vervangen door soep. We vervangen hooguit 1 maaltijd door soep en eten voor de rest zo gezond mogelijk.

De Chinese geneeskunde zegt dat soepen goed zijn voor de energie van Maag en Milt, ze zijn verwarmend en licht verteerbaar. Alle voedingsstoffen zijn er in opgelost en daardoor makkelijk op te nemen door je lichaam.

De komende tijd vind je hier nieuwe recepten van heerlijke en gezonde soepen. Je kunt de vorige recepten nalezen elders op dit weblog (zie recepten). Ook vind je daar wat theoretische achtergronden en het recept voor een basisbouillon

Alle voordelen op een rijtje 
  • Met soep kom je heel gemakkelijk aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten. 
  • Soep op basis van verse groenten en kruiden is supergezond en ook nog eens heel lekker.
  • Onderzoek toont aan dat mensen die vaak soep eten minder zwaarlijvig zijn
  • Soep geeft een gevoel van verzadiging, waardoor je minder honger hebt en dus minder eet.
  • Soep levert doorgaans weinig calorieën 
  • Soepen zijn gemakkelijk verteerbaar en geven je energie


Indiase rode linzensoep

Deze heerlijke soep voor de liefhebbers van de Indiase  keuken, maak je in een handomdraai.
De rode linzen, wortelen en een flinke hoeveelheid kurkuma zorgen voor een kleurig en smakelijk geheel.

Linzen zijn kleine, platte, ronde peulvruchten. Ze zijn er in verschillende kleuren.  Ze bevatten veel ijzer, vezels en eiwitten en zijn hierdoor uitermate geschikt in een vegetarisch dieet. Door de vele vezels bevorderen  linzen een goede spijsvertering.  Ze helpen met het voorkomen van prikkelbare darm syndroom.  Linzen worden langzaam en gelijkmatig verteerd, zodat er geen grote pieken in de bloedsuikerwaarden ontstaan. 

Wortels zijn supergezond! Wortels bevatten veel vitaminen en mineralen, vezels en natuurlijke suikers. Ze zijn goed voor je huid, je slijmvliezen, ze zorgen voor ontzuring en reiniging van je lichaam. 

Kurkuma geeft de soep een prachtige goud-gele kleur.  Kurkuma is een van de belangrijkste kruiden in de Chinese en Ayurvedische geneeskunde.  Volgens de  Chinese geneeskunde kan kurkuma helpen bij het helen en voeding van je lichaam, het houdt de organen gezond en zorgt dat je hele systeem goed kan functioneren.
Het is o.a. goed voor de lever, het bloed en de spijsvertering. 

Ingredienten voor een flinke pan soep

Rode linzen 500 gram
Wortels 500 gram
bekertje Kokosmelk
Bouillon
1 grote Ui, 2 teentjes knoflook, stukje van 2-3 cm verse gember
Kurkuma, komijnzaad,  peper, kaneel

Fruit de ui, knoflook  en gember in een grote pan. Als het bruin is voeg je bouillon, linzen en de specerijen toe.  Laat dit zachtjes 30 minuten koken. Voeg dan de fijngesneden wortelen toe en laat nogmaals 15 minuten koken, totdat de wortelen gaar zijn. Hierna kun je desgewenst de soep lichtjes pureren met de staafmixer. Roer er tot slot de kokosmelk doorheen.


Pittige tomatensoep met komkommer-yoghurt

Tomaten vormen een belangrijk onderdeel in de wereldkeuken, vooral in landen rond de Middellandse Zee. Ze geven niet alleen smaak aan een gerecht, maar zijn ook nog eens goed voor de gezondheid. 

Paul Pitchford, goeroe op het gebied van vitale voeding zegt over de tomaat: “De energetica van tomaat is zeer koel, de smaak zoet en zuur. Het zorgt voor opbouw van yin-vloeistoffen en helpt op die manier tegen droogte en dorst.

Tomaten ontgiften de lever, het bloed en het lichaam in het algemeen. Ze bevorderen de spijsvertering en versterken de maag. Tomaten kunnen hoge bloeddruk verlagen en ook nuttig zijn bij hoofdpijn en brandende ogen. Ook bij ontstekingen aan de urinewegen kan tomaat heilzaam zijn.

In dit recept worden de tomaten eerst geroosterd, zodat ze meer verwarmend voor je lichaam zijn. Bovendien zorgt het roosteren voor een heerlijk zoete smaak.

Koriander is een aromatisch kruid dat rijk is aan etherische olie. Het heeft een sterke smaak, die wel wordt vergeleken met die van peterselie vermengd met citroen. Koriander versterkt de maag en werkt ontkrampend bij maagdarm-krampen. 
Munt is verfrissend en stimulerend en bovendien goed voor de spijsvertering.
Pittige tomatensoep met komkommer-yoghurt
Recept
Tomaten
Uien
Knoflook
Pepertje
Griekse yoghurt
Komkommer
Verse munt / koriander
Olijfolie, peper & zout
Bouillon (zelfgemaakt)

Halveer de tomaten en leg ze met de snijkanten naar boven op een bakplaat. Besprenkel met olijfolie en peper en zout.
Plet de knoflooktenen, snijd het pepertje in grove stukken en leg ze tussen de tomaten.  Laat ongeveer 30 minuten roosteren onder de gril.

Snij de uien fijn en fruit ze zachtjes aan in een pan met een beetje olijfolie.
Voeg de geroosterde tomaten/knoflook/peper en bouillon toe. Laat ongeveer een kwartier zachtjes koken.
Pureer de soep met de handblender.  Breng op smaak met peper, zout en verse koriander.

Ondertussen meng je fijngehakte komkommer met yochurt,  munt en een snufje zout. 
Schep de soep in soepkommen of borden en voeg hier een flinke eetlepel van de yochurt aan toe.
Lekker met turks brood.