maandag 11 oktober 2010

Massage: meer dan alleen maar goed voor huid en spieren

Is een massage alleen maar goed om je spieren te ontspannen ? Om hier achter te komen werfden onderzoekers van het “Ceders-Sinai-Medical-Center” in Los Angelos 53 gezonde volwassenen. Hieruit werden willekeurig 29 personen gekozen. Deze groep werd onderworpen aan een diepe weefsel massage van 45 minuten. De andere 24 personen ondergingen een lichtere, zachte massage.

Alle proefpersonen werden uitgerust met katheters zodat kort voor en een uur na de massage bloed kon worden afgenomen.

Tot hun grote verbazing ontdekten de onderzoekers, gesponsord door het Nationale Centrum voor Complementaire en Alternatieve Geneeskunde, dat slechts een enkele massagesessie al biologische verandering teweeg kan brengen.

Degenen die een diepe weefsel massage ondergingen, hadden een significante afname van het stresshormoon cortisol in hun bloed en speeksel en eveneens van arginine vasopressine, een hormoon dat een rol speelt in de productie van cortisol. Bovendien was er een stijging van het aantal lymfocyten, witte bloedcellen die een onderdeel vormen van het immuunsysteem.
Oxytocine, ook  bekend als het knuffelhormoon

De vrijwilligers die een lichtere massage sessie ondergingen, hadden in verhouding tot de andere groep, een grotere toename van oxytocine, een hormoon dat een gevoel opwekt van liefde, vertrouwen en welbevinden. Daarbij hadden zij een grotere daling van het adreno cortico troop hormoon (ACTH) , dat de bijnieren aanzet tot het aanmaken van cortisol.

Het onderzoek is online gepubliceerd is “the Journal of Alternative and Complementary Medicine”. Dr. Mark Hyman Rapaport, hoofdauteur en voorzitter van de psychiatrie en gedragsproblemen neurowetenschappen in het Ceders-Sinai, noemt de onderzoeksresultaten “zeer intrigerend, fascinerend en heel erg spannend, en ik ben een scepticus”

Bron: New York Times – Roni Caryn Rabin, september 2010