vrijdag 18 september 2015

Acupunctuur geeft rust bij chronische stress

Recent wetenschappelijk onderzoek toont aan dat acupunctuur effectief is bij de behandeling van een van de meest voorkomende aandoeningen….chronische stress

acupunctuur geeft opnieuw rust
bij chronische stress
Steeds meer mensen ervaren dagelijks stress. Chronische stress is spanning die te lang aanhoudt, die uitput en zelfs ziek maakt. Stresshormonen zorgen ervoor dat je aanhoudend in verhoogde staat van paraatheid bent. Dit heeft niet slechts een weerslag op je lichaam, maar is ook een bron van allerlei mentale krachten

In de chinese geneeskunde spreekt men van een disbalans waardoor een energie-blokkade kan ontstaan. De Qi kan niet meer vrij stromen en veroorzaakt stagnatie. Enkele veelvoorkomende klachten van Qi-stagnatie zijn:

- boosheid, geïrriteerdheid, frustratie
- stijfheid van spieren, vooral in de nek en schouders
- slaapproblemen
- depressie
- premenstruele problemen, zoals humeurigheid,
   gespannen borsten,  buikpijn e.d.
- een gevoel van spanning op de borst en angst
- veelvuldig zuchten
- spijsverteringsklachten
- prikkelbare darm syndroom
- gebrekkige concentratie.

Acupunctuur helpt Qi en Bloed te bewegen en zodoende stressklachten te verminderen.
De westerse interpretatie is dat de behandeling met acupunctuur het centraal zenuwstelsel stimuleert, waarbij chemische stoffen vrijkomen in de spieren, hersenen en ruggenmerg. De afgifte van neurotransmitters en hormonen worden door acupunctuur op een goede manier gereguleerd. Het lichaam komt zodoende in een meer stabiele toestand. Door acupunctuur wordt endorfine en serotonine afgegeven in de hersenen, met een kalmerend effect als resultaat.

Studies aan de Universiteit van California hebben aangetoond dat acupunctuur de activiteit van het sympatisch zenuwstelsel vermindert, de bloeddruk en de hartslag verlaagt. Veel mensen voelen zich al na één behandeling beter en ervaren een groter welbevinden na een aantal sessies. 

Andere suggesties om stress te verminderen:
Ademhalingsoefeningen: Veel mensen hebben een oppervlakkige long ademhaling. Deze oppervlakkige ademhaling beperkt te Qi om vrij te stromen door het hele lichaam. Probeer elke dag 5-10 minuten rustig te liggen en je hierbij te concentreren op de buikademhaling. Dit heeft een groot effect op de reductie van stresshormonen.

Ook meditatie, tai-chi, yoga en sporten zijn goede methodes om stressgevoelens kwijt te raken.
Meer info via de website van Praktijk Acu-Putten Alkmaar acu-putten.nl

Enkele belangrijke acupunctuurpunten die kunnen worden gebruikt zijn:

Dikke Darm 4 – gelokaliseerd tussen de duim en de ringvinger. Dit punt beweegt Qi en heeft een grote invloed op het emotionele welbevinden. Het tonifieert Qi, stopt pijn en kan worden ingezet bij aandoeningen aan hoofd en gezicht.

Lever 3 – gelokaliseerd in de pezen tussen de grote en de tweede teen. In combinatie met Dikke Darm 4 wordt dit de “four gates” genoemd, punten die de meridianen open en stagnatie opheffen.

Pericard 6 – gelokaliseerd tussen de pezen aan de binnenzijde van de pols. Dit punt is zeer nuttig om de geest te kalmeren.