donderdag 13 oktober 2016

Mosterd

Mosterd: Amerikanen serveren het bij de hotdog, hollanders smeren het traditioneel op een boterham met kaas en dat is allebei hartstikke goed.  Mosterd wordt namelijk gemaakt van mosterdzaad en mosterdzaad is een echte stimulans voor het spijsverteringsstelsel. Liever gebruik je het uiteraard bij meer gezonde gerechten, maar als je dan toch een keer voor fastfood kiest, neem er dan wat mosterd bij.  Mosterd breekt de vetten af in vlees en kaas. 


De chinese kruidengeneeskunde deelt mosterzaad in bij verwarmende en slijmverdrijvende kruiden. Dat zorgt er voor dat je maag sterker wordt en je voeding makkelijker wordt verteerd. Maar ook bij ophopingen van slijm in de longen, voorhoofdsholte-ontstekingen, hoesten met slijm kan mosterdzaad baat hebben. 

Mosterdzaad bevat olie, een sterk geurende olie die je ogen soms doen tranen. Het stimuleert de bloedsomloop in je hele lichaam en helpt tegen pijn. Koude voeten, bloedsomloopstoornissen in de vingers, pijnlijke gewrichten en dergelijke werden traditioneel behandeld met compressen en/of voetbaden met mosterdzaad.

Omdat het erg ‘heet’ is gebruik je het zaad inwendig met mate, omdat het de slijmvliezen van je maag flink kan irriteren. Mosterd is minder heet dan het pure zaad. Het wordt gemaakt uit gemalen mosterdzaden, azijn, water, zout en soms wat aanvullende kruiden (dille, curcuma). Een mosterd van goede kwaliteit is gefermenteerd, waardoor de smaak zachter wordt en het nog meer bijdraagt aan een goede spijsvertering.

Mosterd komt traditioneel voor in Europa. De gele bloemen vind je langs de weg en geven de velden op zonnige dagen een gouden gloed.
Mosterd