woensdag 4 september 2019

Fenegriek – grotere borsten, gezonde bloedvaten en lekker eten

Fenegriek is een kruid dat vele eigenschappen verenigt. Het kent een lange geschiedenis als medicinaal en culinair kruid. In Egypte werd het gebruikt in balsems, maar ook als middel om de bevalling te bespoedigen en menstruatiepijnen op te heffen.

Moeders gebruikten het om meer moedermelk te produceren. En vrouwen in harems namen het om hun borsten groter te laten worden.

Fenegriek zaad wordt veelal toegepast in de Indiase keuken bij de bereiding van pickles, kerriemengsels en sauzen. De jonge blaadjes en spruiten worden ook gebruikt om gerechten op smaak te brengen. In de kruidengeneeskunde wordt het zaad gebruikt.

De chinese geneeskunde kent het als een kruid dat Nier-Yang versterkt, koude verdrijft en pijn vermindert. In de westerse kruidengeneeskunde toegepast vanwege de gunstige invloed op hart- en bloedvaten. Het heeft een cholesterol-verlagende werking.

Het verlaagt de bloedsuikerwaarden bij diabetes. Indien voor de maaltijd ingenomen zorgt het voor een daling van de glucosespiegel na de maaltijd
Fenegriek zaad (afbeelding Pixabay)