Hop is een van de belangrijkste
ingrediƫnten van bier. In eerste instantie werd het aan het bier toegevoegd
vanwege de conserverende eigenschappen, het ging bederf tegen. Later werd het
populair vanwege het aroma en de bittere smaak. Maar er is nog veel meer goeds
te vertellen over deze geurende klimplant.
Hop afbeelding pixabay |
Geschiedenis:
De neurotische George de 3e, koning van
Engeland, die ook wel de 'mad king' werd genoemd, liet men slapen op een kussen
van hopbellen om zijn geest tot rust te brengen.
In klassieke kruidenboeken spreekt men
van melancholie veroorzaakt door onzuiver bloed. De waterafdrijvende
eigenschappen zouden het lichaam reinigen en zodoende de somberheid verdrijven.
Terug naar het heden;
Het is een geneeskrachtige plant die
boordevol zit met antioxidanten en vitamines E, A, C en B.
De bittere smaak stimuleert de aanmaak
van allerlei spijsverteringssappen en zorgt er voor dat voeding beter en
sneller wordt verteerd
Chinese geneeskunde:
De Chinese naam is bijuhua, wat vertaald
kan worden als ‘bierbloem’.
Hop werkt op de meridianen Lever en
Maag. De energetica wordt geclassificeerd als neutraal (niet warm en niet
koud), de smaak bitter en scherp. Het versterkt de Milt-funtie en bevordert de
spijsvertering. Het is vochtafdrijvend en ontstekingsremmend. Hop verzacht darmkrampen als gevolg van
stress of emoties
En verder:
Hop heeft een kalmerende werking op het
zenuwstelsel en wordt aanbevolen bij angst, nervositeit, hyperactiviteit,
rusteloosheid, paniekaanvallen en slapeloosheid. Hop bevat plantaardige
oestrogenen en kan verlichting geven bij problemen rondom de menstruatie en de
overgang.
Je kunt er thee van zetten, maar
bijvoorbeeld ook een kruidenzakje maken gevuld met hop- en eventueel
lavendelbloemen en dit naast je kussen leggen. Of neem zo nu en dan een lekker
glaasje bier