donderdag 5 december 2013

Kun je niet slapen, wees dan lief voor de lever


de Chinese orgaanklok 
De lever vindt het fijn als we slapen tussen 1 en 3 uur 's nachts. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde is de Lever rond deze tijd volop bezig ons bloed te filteren. Als de energie van de Lever zwak is of geblokeerd moet hij flink ploeteren. De Lever is dan niet in staat om de energie vloeiend te laten stromen. Dit kan je uit je slaap houden. Warmte-opwellingen, voortduren draaien, steeds wakker worden of uren wakker liggen, te vroeg wakker worden: dit kan allemaal te maken hebben met de Lever.

Elk orgaan heeft een specifiek tijdstip waarop de meeste activiteit plaatvindt. Iedere twee uur is een ander orgaan op het hoogtepunt van activiteit. Bloed en Qi zijn dan optimaal aanwezig in dit orgaan en de gerelateerde merdiaan. Voor de Lever is dit tussen 1 en 3 uur.

Gedurende de dag, als het lichaam actief is en in beweging, stroomt het bloed naar de spieren en de pezen.  's Nachts stroomt het bloed terug naar de organen. Terwijl wij slapen wordt het lichaam ontgift, gevoed en weer op orde gebracht, zodat we de volgende ochtend  uitgerust en met hernieuwde energie aan de dag kunnen beginnen.

Je kunt je Lever een handje helpen door gezond en niet te laat te eten, koffie- en alcoholgebruik terug te schroeven.
De Lever is dol op bitter, dus verwen hem met groenten met een licht bittere smaak zoals andijvie, artisjok, witlof, alfalfa en selderij. Ook bepaalde kruiden kunnen je Lever ondersteunen. Enkele voorbeelden: duizendguldenkruid, paardenbloem, rozemarijn, st janskruid, mariadistel, kurkuma, cichorei en leverkruid.

Cichorei en paardebloem zijn
goed voor de lever