zondag 15 december 2013

Kruiden in de winter: steranijs

Dat dit kruid zo populair is met de kerst heeft waarschijnlijk veel te maken met zijn stervorm. Qua smaak en geur lijkt het sterk op anijszaad. Beiden worden gebruikt in zeep, tabak en parfums en op grote schaal als smaakstof in levensmiddelen. Ook bij de productie van dranken als sambuca en pastis wordt steranijs gebruikt.
Dit kruid is ook wel bekend als Chinese anijs en wordt veelvuldig gebruikt in de Aziatische keuken. Het is een van de vijf kruiden in de 'five spice powder', een specerijenmengsel dat in geen enkele Chinese keuken ontbreekt. Het smaakt goed in gerechten met kip of varkensvlees. Het heeft een spijsverteringsbevorderende werking. Na de maaltijd zorgt het voor een frisse adem. De Latijnse naam van de plant is illicium, wat aantrekkingskracht of aanlokkelijk betekent. Dit verwijst naar de aantrekkelijke en aromatische geur van deze altijd groenblijvende plant. In de Chinese geneeskunde wordt steranijs toegepast als een tonicum, een algemeen versterkend middel. Ook helpt het om vastzittend slijm op te hoesten, werkt het tegen winderigheid, en draagt het bij aan versterking van het libido. De oude Grieken zagen anijs eveneens als een liefdesmiddel dat potentieverhogend zou werken . Er is daarnaast sprake van geneeskrachtige werking bij reumatische klachten en ademhalingsproblemen. Tegenwoordig vormt het een onderdeel van anti-griepmiddelen als Tamiflu.
steranijs - een populair kerstkruid