vrijdag 19 september 2014

Aromatherapie: Den - Pinus Sylvestris

aromatherapie: den - pinus sylvestris
De meesten zullen de geur van dennennaalden associëren met kerst. Uitgaande van de energetica volgens de Chinese Geneeskunde hoort de boom echter bij het element Metaal, wat gerelateerd is aan de herfst. Den is verwarmend en droog en het is een echt Qi-tonicum. Dit betekent dat het vitale (lichaams)energie genereert. Het is scherp, bitter en aromatisch. De geur is fris en harsachtig.

Het helpt bij het ophoesten van vastzittend slijm en is antiseptisch. Als je den verdampt, wordt de lucht gezuiverd en worden bacteriën en virussen gedood. Als de Long-Qi wordt versterkt, wordt ook de weerstand tegen ziekten versterkt. Het maakt dat je makkelijker en vrijer kunt ademhalen.

Het is geschikt bij allerlei longklachten (verkoudheid, luchtweginfecties, hoest, verstopte neus) maar helpt ook reumatische pijnen
Niet voor niets werden al heel vroeger dennennaalden toegevoegd aan een warm bad, met als doel het verdrijven van reumatische pijnen en uitputting.

Een massage met een basisolie waaraan wat etherische dennenolie is toegevoegd kan helpen bij een slechte bloedsomloop, reumatische klachten, pijnlijke en vermoeide spieren.
Den helpt ook tegen slapeloosheid, zenuwuitputting en oververmoeidheid.

Den maakt optimistisch en verdrijft melancholieke gevoelens. Het zorgt voor een vriendelijke en opgewekte sfeer in huis of in de werkruimte.  Den is ook geschikt als je last hebt van schuldgevoelens en zelfverwijt. Het maakt dat je jezelf meer zult accepteren, zonder allerlei oordelen.


Den kun je op verschillende manieren gebruiken. Je kunt een paar druppeltjes toevoegen aan een warm bad. Of je mengt het met een basisolie en gebruikt het als massage-olie. Je kunt de olie inhaleren door je hoofd onder een handdoek te houden, boven een schaal met heet water waaraan 2 tot 4 druppels essentiële zijn toegevoegd. De eenvoudigste manier is verdampen in een olie-brander.